En väldigt bra skola men...

Min skola är en väldigt bra skola. Jag vill inte att det ska låta som om jag klagar. Vi har bra lärare och klassen är trevlig. Jag har fått många nya kompisar sedan jag började här och det är kul. Vi jobbar bra ihop och umgås på fritiden. Det är flera av tjejerna förutom jag som tränar fotboll och vi är mycket tillsammans, så jag trivs jättebra.

Men jag vill berätta om en lärare som vi har. Det är vår mattelärare som heter Christer som jag reagerar emot. Han är en bra lärare, bra på att förklara så vi förstår, så han är omtyckt av klassen. Men han har en humor som jag tycker är taskig. Rolig, men inte snäll.

Vår lärare i barnkunskap heter Maria. Henne kallar Christer för mamma och det tycker man är roligt, om man känner henne. Våran mamma kan han säga och då vet alla vad han menar. För hon är inte som de flesta andra lärare på gymnasiet utan hon är mera som en sådan där lärare som man hade när man var liten, i ettan – tvåan. Jättesnäll och jättevänlig, så där som ens egen mamma är.

Egentligen är Maria en bra lärare men killarna kan vara lite retsamma emot henne. En gång till exempel när hon skulle visa en film för oss hade killarna saboterat videon så hon fick aldrig igång den. Det var taskigt och barnsligt för vi fick ju inte se filmen. Det var ingen av oss som visste vad det var som var felet förrän efter lektionen när killarna berättade vad de hade gjort. Annars hade ju vi tjejer hjälpt henne, så klart.

En annan gång på Christers lektion när vi satt tysta och räknade matte satte det igång att braka något alldeles förfärligt i huset. Alla undrade vad det var som lät. Det var någon som visste att de var några byggjobbare som höll på och grejade uppe på taket och sa att det kanske kom från dem. Då svarade Christer att han först trodde att det var Maria som skulle ut med sin bil från parkeringen. Det tyckte alla var kul.

Det här är svårt att förklara och det låter kanske som om jag inte har humor men jag tycker att det är något lite elakt över det här. Om jag vore Maria, skulle inte jag gilla att han sa så om mig, för det förstör ju. Det blir liksom fritt fram för vem som helst. Jag menar, det finns väl fler än hon som trampar för hårt på gaspedalen när de ska backa. Jag, till exempel, kan göra det när jag övningskör.

Men det är faktiskt inte bara mot Maria som han gör så. Vi har också en engelsklärare som heter Katarina. Man lär sig bra på hennes lektioner men hon är känd bland eleverna för att vara hård därför att hon ger mycket läxor. En del tycker att hon ger för svåra prov. Det där hakar Christer på. Det kan till exempel vara så att vi protesterar när han vill ge en matteläxa till dagen därpå därför att vi har engelska. När vi säger det kan han svara att i så fall är det bäst att vi passar oss så att inte Katarina blir arg för då kan det bli riktigt farligt. Och då menar han farligt för honom och oss. Vi hör typ ihop då, han och vi.

En gång sa han faktiskt fascistfröken om Katarina. Det kändes inte rätt för så illa är det verkligen inte. Det är väl elevernas sak att ha åsikter om lärarna. Det tycker inte jag att en lärare ska dra fördel av.

Karin